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RE: Are members of  state boards and commissions governed by the executive branch code 
 of ethics? 
 
 
  This letter is in response to several requests for advisory opinions from the Executive 
Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at the August 23 and 
October 18, 1993, meetings of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
  Questions have been raised by various state agencies as to whether members of state 
boards and commissions are governed by the Executive Branch Code of Ethics and, thus, subject to 
the provisions of KRS Chapter 11A. 
 
  KRS 11A.010(9) states: 
 
  (9) "Public servant" means: 
  (a) The Governor; 
  (b) The Lieutenant Governor; 
  (c) The Secretary of State; 
  (d) The Attorney General; 
  (e) The Treasurer; 
  (f) The Commissioner of Agriculture; 
  (g) The Superintendent of Public Instruction; 
  (h) The Auditor of Public Accounts; 
  (i) Each Railroad Commissioner; and 
  (j) All employees in the executive branch including officers as defined in 

subsection (7) of this section and merit employees; 
 
  KRS 11A.010(7):   
 
   (7) "Officer" means all major management personnel in 

the executive branch of state government, including the secretary of 
the cabinet, the Governor's chief executive officers, cabinet 
secretaries, deputy cabinet secretaries, general counsels, 
commissioners, deputy commissioners, principal assistants, division 
directors, members and full-time chief administrative officers of the 
Parole Board, Board of Tax Appeals, Board of Claims, Public 
Service Commission, Worker's Compensation Board and its 
administrative law judges, the Occupational Safety and Health 
Review Commission, the State Board for Elementary and Secondary 
Education, the State Board for Adult and Technical Education, and 
any other management personnel with procurement authority; 



 
 
  The provisions of KRS Chapter 11A prohibit certain conduct by public servants.  
 The Commission believes that part-time board and commission members paid on a per diem 
basis are not public servants as defined above, and thus, not subject to the provisions of the 
Executive Branch Code of Ethics in KRS Chapter 11A. 
 
  However, the statute above specifically lists several state boards and commissions 
whose members are considered public servants in the executive branch.  These part-time board 
and commission members are subject to the provisions of KRS Chapter 11A.  Additionally, if a 
part-time member of a state board or commission is also a state employee, and receives a salary 
from the Commonwealth, then that member is subject to the provisions of KRS Chapter 11A by 
nature of his state employment.  
 
  Although the Commission does not consider other part-time board and 
commission members executive branch employees under KRS Chapter 11A, we encourage state 
board and commission members to follow the highest standards of ethics in administering the 
law. 
 
 
 


